top of page

Les toxines de la sang

Les toxines de la sang

En Bru té visita amb l’equip mèdic per a recollir els resultats de les seves anàlisis de sang i orina. Amb aquestes proves, en Bru podrà saber com estan funcionant els seus ronyons: eliminen totes les toxines del cos?

 

Les toxines són substàncies perjudicials pel nostre cos. Quan tot funciona bé, aquests productes són eliminats de la sang i surten fora del nostre cos, en molts casos, per l'orina.

Una d’aquestes substàncies és la urea. Es forma en les reaccions químiques que s'encarreguen de destruir les proteïnes que ja estan “caducades”, i es fa d'aquesta manera:

​

Captura.JPG

Per tant, la urea és un dels paràmetres que ha de tenir en compte en Bru en les anàlisis. Si els valors d'urea són massa alts a la sang significa que els ronyons no filtren bé i, en conseqüència, no se n'elimina prou amb l'orina. En Bru encara tindria aquesta toxina al seu interior!

TASCA 4

grup.png
rellotge.png

30 min

TASCA 5

grup.png
rellotge.png

45 min

TASCA 6

grup.png
rellotge.png

1,25 hores

Anàlisis de sang i oringa: què són i què hi podem trobar?

Hi ha molts paràmetres en les anàlisis de sang i d’orina que ens fem de forma rutinària que ens permeten conèixer el nostre estat de salut. Els investigarem en una xerrada amb l’ajuda de la Mercè Medina, la infermera del CAP de Torroella, i uns metges residents a la zona del Baix Empordà: què hi podem trobar en aquestes proves diagnòstiques?

 

Per a preparar-vos per a la xerrada, visualitzeu aquests vídeos:

Quin és el procediment per a una anàlisi de sang? I per a una d'orina?

​

General: 

​

​

​

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Anàlisis de sang:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

 

Anàlisis d'orina:

ENLLAÇ

​

Interpretem les anàlisis​

La xerrada amb la infermera Mercè Medina us ha permès conèixer, no només quines alteracions té les analítiques d'un pacient amb insuficiència renal com en Bru, sinó quines són les principals patologies que es poden detectar amb aquestes proves diagnòstiques.

 

​

​

​

​

​

​

 

Elaboreu un document en el que quedin respostes totes aquestes qüestions per a cada pacient i pengeu-lo a la vostra carpeta de grup. Recordeu que heu de justificar el vostre diagnòstic, tot relacionant-ho amb el coneixement que ja teniu i amb els valors alterats de l'analítica.

​

Actualidad_299482355_73685191_1024x576.j

En grup, estudieu les següents anàlisis i identifiqueu:

- De quin quin tipus d'analítica es tracta: sang o orina?

- Quins valors estan alterats? Són superiors o inferiors als de referència?

- Quin seria un possible primer diagnòstic?

Visual Thinking 

Amb l'ajuda del vídeo que trobareu a continuació, busqueu informació per completar el següent qüestionari. Una vegada resoltes les qüestions, prepareu, en petit grup un visual thinking sobre els ronyons, l'orina i les proves analítiques, amb la informació que trobeu més significativa/ interessant.

Una vegada tinguem elaborat el mapa, cada grup el presentarà als altres grups de l'aula, que podran fer totes les aportacions i propostes de millora que considerin adients.

TASCA 7

individual.png
rellotge.png

15 min

KPSI intermedi 

Esteu al punt mig del projecte: segur que heu après molt! Però… què us falta per conèixer? Per a descobrir en quin punt del vostre aprenentatge esteu, cadascun de vosaltres heu d’anar a la vostra còpia del Document 1. Qüestionari KPSI, dins la vostra carpeta individual i respondre la segona columna.

bottom of page